ITIL och HelpDesk går hand-i-hand i Älmhults kommun

almhult_logga

Älmhults kommun använder sedan många år supportverktyget Artologik HelpDesk. När man hösten 2012 lät samtliga medarbetare genomgå en ITIL-Foundation-utbildning med tillhörande certifiering anpassades programmet till det nya arbetssättet.

ITIL, eller Information Technology Infrastructure Library, är en uppsättning principer som tagits fram av brittiska Office of Government Commerce (OGC) och innehåller beskrivningar av hur olika IT-relaterade uppgifter kan utföras. Avsikten är att sammanställa erfarenheter som ska ge mer kostnadseffektiva och kvalitativa IT-tjänster.

”Efter utbildningen genomfördes två stora processkartläggningar av incident- och förändringshantering inom kommunen”, berättar Robert Palmqvist, IT-chef på Älmhults kommun. ”Vi har succesivt arbetat in processerna hos både medarbetare och verktyg.”

Älmhults kommun har använt HelpDesk sedan 2007 och tack vare verktygets flexibilitet kunde det anpassas för att även passa detta nya sätt att arbeta. Man har även kompletterat med tilläggsmodulen HD-Advanced för att ha tillgång till ytterligare funktioner.

”I verktyget använder vi oss av supportgrupper och vi har en Servicedesk som registrerar alla inkommande ärenden”, berättar Robert Palmqvist. ”Sedan finns det olika supportgrupper ute i verksamheten som tar hand om de ärenden som tillhör dem. Vi har kopplat SLA till respektive tjänst som vi levererar och har även automatiserat registrering av larm från vår övervakningsmiljö.”


Här finner du ytterligare information om ITIL.

Är du nyfiken på vårt supportverktyg Artologik HelpDesk? Läs mer här!